mooie kasteeltuin

Mooie kastelen Ardennen

Mooie kastelen Ardennen, leuk om tijdens je vakantie in België te bezoeken

Wanneer je op zoek bent naar mooie en indrukwekkende kastelen in België doe je er goed aan naar de Ardennen toe te gaan. Hier vind je veel kastelen die voldoen aan jouw verbeelding, die diep weggestopt zijn in de valleien of juist op mooie heuvels te vinden zijn. Wanneer je hier rondloopt lijkt het alsof je een stap terug in de tijd hebt gezet. Een vakantie Ardennen en kastelen bezoeken, een mooie combinatie
In dit artikel laten wij je kennis maken met een aantal van deze kastelen. Zo vind je hier informatie over waar deze kastelen Ardennen te vinden zijn, in welke omgeving deze te vinden zijn en wat de geschiedenis ervan is. Maar daarnaast vertellen we je uiteraard ook wat de vroegere bestemmingen waren van deze kastelen, en wat je er nu kunt doen.

Zelf een kasteel in de Ardennen huren?

Een familiefeest, trouwerij of personeelsuitje organiseren en op zoek naar een unieke plek om te kunnen feesten en overnachten? Huur dan zelf een kasteel in de Ardennen. Wat dacht je van een kasteel Ardennen met binnenzwembad. Het huren van een kasteel Ardennen met jacuzzi is wellicht ook een goed idee. Zeker als dat in de maanden december of januari gebeurt, de tijden rond Kerst en Oud en Nieuw. Maar nu weer verder met een overzicht van “mooie kastelen Ardennen”.

De burcht van Bouillon

Als we het hebben over mooie kastelen Ardennen, moeten we deze als eerste opnoemen. We beginnen in de stad Bouillon, want hier vinden we de burcht van Bouillon. Een kasteel Ardennen dat stamt uit de middeleeuwen en is gebouwd aan het eind van de 9e eeuw. De vroegere bestemming van dit kasteel was een militaire functie, dit duurde tot en met de 18e eeuw. De eigenaar van dit kasteel was Godfried van Bouillon. Echter besloot hij in 1096 het kasteel te verpanden zodat hij een kruistocht naar Jeruzalem kon maken.

Dit mooie kasteel Ardennen is nog in originele staat

Wanneer je naar dit kasteel toe gaat zal je al snel zien dat het kasteel voor het grootste gedeelte nog in zijn originele staat te zien is. Mede daardoor is het een echt interessant kasteel om te bezoeken. Er zijn veel tunnels en trappen die je kunt ontdekken, maar ook grote zalen en verschillende binnenplaatsen. En doordat het kasteel hoog boven Bouillon staat, heb je vanaf het kasteel een geweldig uitzicht over de rivier de Semois en de stad.
Wil je het kasteel bezoeken, dan kan dit van 10:00 uur tot 18:00 uur. De kosten hiervan zijn 7 euro per volwassene, en het parkeren is bij het kasteel gratis. Goed om te weten is wel dat vrijwel alle borden met informatie in het Frans zijn. Wel kun je voor 2,50 een audiotour boeken waarbij er meerdere talen beschikbaar zijn.

Kasteel Reinhardstein

In het plaatsje Ovifat, vlakbij Luik, vind je kasteel Reinhardstein. Dit is de hoogst gelegen burcht van België, staat vlakbij rivier de Warche en de waterval van Reinhardstein ligt hier vlak naast. Het kasteel is diep verstopt in de vallei, wat er natuurlijk al voor zorgt dat de omgeving geweldig is.

Historie van dit mooie kasteel

In 1354 gaf Hertog Wencelas van Luxemburg de toelating aan Renaud van Waimes om een kasteel te laten bouwen. Echter werd deze familie steeds kleiner waardoor het kasteel in handen kwam van verschillende families. In 1550 trouwde Anne de Nassau met Guillaume de Metternich, een man van een belangrijke Rijnlandse familie. Deze familie bezit het kasteel vervolgens tot de Franse Revolutie.
In 1812 werd het kasteel verkocht en doordat hij vanaf dat moment verlaten was, werd het verval steeds meer zichtbaar. Totdat in 1965 professor Overloop de ruïnes van het eens zo mooie kasteel per toeval ontdekt. Hij heeft vervolgens in nog geen 18 maanden met hulp van verschillende mensen kasteel Reinhardstein weer helemaal opgeknapt.

Het kasteel bezoeken

Ga je het kasteel bezoeken, dan zie je niet alleen het kasteel en het uitzicht, maar kun je ook genieten van het alledaagse leven van toen. Er zijn kledingstukken te zien, maar ook portretten, slaapkamers, wapens en het servies dat toentertijd gebruikt werd. Het kasteel is open van 11:00 uur tot 17:00 uur. In het weekend, tijdens de schoolvakanties en op feestdagen zijn er daarnaast ook ieder uur rondleidingen te vinden.
Belangrijk om te weten is dat je het kasteel alleen mag bezoeken met een rondleiding, alleen het kasteel verkennen is dus niet mogelijk. Plan dit kasteel dan ook vóór je vakantie Ardennen. Je betaalt 9 euro per volwassene maar dit is wel inclusief gids en rondleiding.

De citadel van Dinant

In de stad Dinant werd in de 11e eeuw een citadel gebouwd boven op de rots, welke moest dienen als verdedigingswerk. Echter, toen de citadel en de stad Dinant op hun hoogtepunt waren in 1466, werden zij met de grond gelijk gemaakt door Karel de Stoute. In de eeuwen daarna werd de citadel telkens weer opgebouwd om vervolgens weer verwoest te worden. Dit gebeurde voor het laatst in 1820.
De stad Dinant is sowieso een mooie plek om naartoe te gaan, en er zijn dan ook vaak veel toeristen te vinden. Boven op de rotsen heb je de citadel, in de stad de grote kerk van Dinant en dit alles langs de rivier. Op een mooie dag kun je hier ontzettend mooie foto’s maken, en dat is dan ook wat veel mensen doen.

Met de auto parkeren

Wil je naar de citadel toe dan kan dit met de auto, er kan geparkeerd worden bij de citadel. Daarnaast is het ook mogelijk de trap te nemen, dit is echter wel een trap met 408 treden. Waar de citadel echter bekend om is, is zijn kabelbaan. Koop je een ticket voor de citadel van 10 euro, dan is dit ook inclusief de kabelbaan. Je kunt hier heen tussen 10:00 uur en 18:00 uur.

De citadel van Namen

Ook in Namen is een citadel te vinden met een rijke geschiedenis. In de 11e eeuw was het de graaf van Namen die hier zijn kasteel liet bouwen, waarbij ook de stad gebouwd werd. Ga je hierheen, dan is het aan te raden eerst het bezoekerscentrum binnen te gaan. Deze is gevestigd in de voormalige Terra Nova kazerne boven op de berg. Je hebt hier een geweldig uitzicht over heel Namen, maar ook de rivier en de heuvels in de verte.

Rondleiding en toeristentrein

Bij de citadel is het mogelijk een rondleiding te doen met een toeristentrein. Hiermee rijd je over de hele citadel heel lang alle belangrijke gebouwen, uiteraard met een schitterend uitzicht. Daarnaast kun je ook nog de ondergrondse gangen in. In totaal ligt er een gangenstelsel van zeven kilometer onder de citadel, en een klein gedeelte hiervan is open voor het publiek.
Je kunt de citadel bezoeken van eind maart tot eind november, dagelijks van 10:00 uur tot 18:00 uur. Buiten deze maanden is de citadel zeer beperkt open en is het waarschijnlijk niet mogelijk naar binnen te gaan. Voor de rondleiding met de toeristentrein, de ondergrondse gangen en een bezoek aan de Medievale betaal je 15 euro. Wil je alleen met de trein dan kost dit je 6 euro.

Het kasteel van Franchimont

Het kasteel van Franchimont was een kasteel gelegen in Theux. Tegenwoordig staan hier alleen nog de overblijfselen van, welke ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Het kasteel was één van de verblijfplaatsen van de prinsbisschop van Luik.
In de 18e eeuw, tijdens de Franse Revolutie, is het kasteel vernield. Toch zijn ook de ruïnes hiervan erg indrukwekkend. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over de evolutie van de militaire architectuur. Daarnaast is het ook zo dat er verschillende delen van het kasteel zijn, die nog overeind staan er gerestaureerd worden. Denk hierbij aan de broodoven, woontoren en de kelder.
Wil je het kasteel bezoeken, dan kan dit uiteraard. Er zijn audiogidsen aanwezig die Frans, Duits, Nederlands en Engels spreken, en een bezoek met deze gids duurt maximaal twee uur. Van 1 mei tot 30 september is het kasteel elke dag van 10:00 uur tot 18:00 uur geopend. In april en oktober zijn ze alleen in de weekenden open van 11:00 uur tot 17:00 uur en in de paas- en allerheiligenvakantie elke dag. Het kasteel is volledig gesloten van 20 december tot 31 januari.

Het kasteel van Celles Veves

In Celles vind je Chateau Vêves, ook wel kasteel Celles genoemd. Een echt sprookjeskasteel met mooie torens, houtwerk en de natuur eromheen. Het is dan ook niet voor niets dat dit kasteel wordt beschouwd als één van de mooiste kastelen van België.
In 685 zou er al een kasteel hebben gestaan op deze gigantische rots, al was dit maar een klein bouwwerk. In 1230 is deze dan ook vervangen door een veel groter kasteel met verschillende torens en walmuren. In 1410 werd dit kasteel echter verwoest door de inwoners van Dinant, maar werd het wel direct daarna weer opgebouwd.

Genieten in dit mooie kasteel Ardennen

Wij kunnen genieten van een kasteel met vier grote toren en een slottoren. Ooit waren er vier poorten, maar hier is er nog maar één van over. Via deze ingang bereik je het binnenplein met het hoofdgebouw, welke van 1715 dateert. Ook is er een vakwerkgalerij uit de 17e eeuw te bekijken. Binnen in het kasteel is er veel te zien. meubilair van Lodewijk de 15e en 16e, zilverwerk en glazen uit de 19e eeuw en natuurlijk portretten, slaapkamers, meubels, het oratorium, de keuken, de Graventoren, Zegelzaal, donjon en de wapenkamer.
Het kasteel is in de maanden maart, april, mei, juni, september, oktober en november open in de weekenden en op feestdagen van 10:00 uur tot 17:00 uur. Van 1 juli tot 31 augustus en is de Paas- en Allerheiligenvakantie is hij elke dag open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Je kunt het kasteel zelf bezoeken, maar het is ook mogelijk een gids te boeken voor een rondleiding. Een ticket voor het kasteel kost je 5 euro, wil je er ook een speurtocht bij voor de kinderen dan kost het je 7,50.

Kasteel La Roche-en-Ardenne

In het mooie stadje La Roche-en-Ardenne vind je de ruïnes van het feodale kasteel, met een ontzettend mooi uitzicht over de stad. De ruïnes werden in de 11e, 12e en 13e eeuw gebouwd en domineren hiermee de vallei die zich bevindt tussen de hellingen van de Deister-heuvel en een lus van rivier de Ourthe. Bijzonder aan dit kasteel is dat hij volledig is opgetrokken uit leisteen, binnenin het kasteel kun je dit dan ook goed zien. Als we het over mooie kastelen Ardennen hebben, hoort dit kasteel in La Roch-en-Ardenne er zeker ook bij.
Het kasteel werd bewoond tot aan het einde van de 18e eeuw, daarna werd het door de inwoners van de stad volledig gestript. Alle delen die ook maar enigszins bruikbaar waren, werden met veel geweld uit het kasteel gesloopt. Eind 20e eeuw begonnen de mensen pas de toeristische waarde van het kasteel in te zien, waarna er werd begonnen met het opruimen van het kasteel zodat deze weer toegankelijk werd.
Het kasteel is dagelijks te bezoeken, doordeweeks van 13:00 uur tot 16:00 uur en in het weekend van 11:00 uur tot 16:30. Daarnaast worden er ook veel evenementen georganiseerd. Zo is er van 30 oktober tot 7 november dagelijks een valkenshow te zien, was er met Halloween een activiteit en zijn er verschillende rondleidingen mogelijk. De prijzen hiervan variëren tussen de 4,50 euro en 9 euro per persoon.

De abdij van Orval

In de vallei van Orval vind je de abdij van de cisterciënzermonniken. Op het moment dat je hier de poort binnengaat kun je genieten van de strakke panden van het klooster, de ruïnes van de oude abdij die tijdens de Franse Revolutie werd verwoest, de natuur en de rust. Wandelen tussen de restanten van het klooster en de kerk en even alles goed in je opnemen.
De abdij van Orval werd gebouwd in de 11e en 12e eeuw en de monniken leefden hier een zelfvoorzienend en zeer eenvoudig bestaan. Nadat de Franse revolutionairen de abdij hadden geplunderd heeft hij 130 jaar leeg gestaan, maar in 1926 begon Orval aan een tweede leven. Dit zorgde, onder andere dankzij het trappistenbier en hun kaas, voor succes in België en daarbuiten.
Het enige gebouw van het middeleeuwse klooster dat nog overeind staat is het Abraham-gebouw. Hier kun je tegenwoordig terecht voor een eigentijds museum over het trappistenbier dat hier gebrouwen wordt. Daarnaast is het uiteraard ook mogelijk de abdij te ontdekken. Dit doe je met een gids. In de winkel die op het complex te vinden is kun je boer, kaas en brood van Orval kopen.

Paar dagen verblijven in het gastenverblijf

Daarnaast is het ook mogelijk een paar dagen in het gastenverblijf door te brengen. Dit is een goede manier om kennis te maken met het kloosterritme, maar is ook erg fijn voor mensen die echt even op zoek zijn naar wat rust, of tot zichzelf te komen.
Van juni tot en met september kun je de abdij bezoeken van 9:30 uur tot 18:30 uur, van maart tot en mei en in oktober van 9:30 uur tot 18:00 uur en in de winter van 10:30 uur tot 17:30 uur. Voor volwassenen betaal je 6 euro, voor kinderen van 7 tot 14 jaar 3 euro en senioren en studenten betalen 5 euro.