Timisoara is gelegen in het westen van Roemenië en staat bij veel mensen bekend als ‘Klein Wenen’. De stad heeft ruim 300.000 inwoners en is een belangrijke stad voor het land. Zo heeft de stad de op één grootste luchthaven het land en is het de belangrijkste stad in de regio.

Klimaat

De beste reistijd voor de stad is mei, juni en september. De winters kunnen namelijk extreem koud zijn, terwijl de zomers juist extreem warm zijn. De temperatuur daalt in de winter geregeld onder het vriespunt. Vooral in de nacht vriest het vaak fors in de stad. Overdag heeft men dan veel sneeuwoverlast. In de zomermaanden kunnen de temperaturen oplopen tot zo’n 30 graden Celsius. Over het algemeen vindt men dat net iets te warm voor een stedentrip of vakantie. In de maanden mei, juni en september wordt het daarentegen ongeveer 23 graden en dat heeft voor veel toeristen de voorkeur.

Bezienswaardigheden in Timisoara

De stad heeft verschillende leuke bezienswaardigheden die je kunt bekijken. De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het rozenpark, de Piața Unirii en de Kathedraal.

De Kathedraal van Timisoara

In de stad staat een prachtige kathedraal. Deze Orthodoxe kathedraal werd gebouwd in 1937. De bouw werd in 1940 afgerond. De bouwstijl is erg bijzonder, want er is prachtig gecombineerd met verschillende bouwstijlen. Het heeft een echt 14e-eeuws karakter en het is zeker een aanrader tijdens je stedentrip.

Piața Unirii

Piața Unirii is de naam van het plein in de stad. Het betekent letterlijk ‘het plein van de eenmaking’. Op het plein staat ook de hierboven genoemde kathedraal. Ook staat er nog een rooms-katholieke dom. Laatstgenoemde heeft veel invloeden van de Oostenrijkse architectuur.

Synagoge

In de buurt van het plein staat ook een prachtige synagoge die bekend staat als de ‘nieuwe synagoge’. Het gebouw heeft een indrukwekkende Moorse bouwstijl.

Het rozenpark

Als je met je geliefde naar Timisoara reist, moet je absoluut een bezoekje hebben gebracht aan het rozenpark. Het rozenpark bloeit volledig op in de lente- en zomermaanden. Het park heeft ruim 600 soorten rozen en ruiken allemaal heerlijk. Als je het park binnenkomt, zal je versteld staan van de heerlijke geur. De sfeer is altijd goed je kunt er dan ook even heerlijk tot rust komen.

Vervoer

De luchthaven bij Timisoara is de op één na grootste van het land. De afstand vanaf de luchthaven naar de binnenstad bedraagt zo’n 15 minuten. Je kunt met onder andere met het openbaar vervoer reizen, maar ook de taxi is goed mogelijk. Vanaf het vliegveld kun je gemakkelijk de express bus pakken. Als je liever niet met de bus reist, is de taxi een goed alternatief. De prijs valt gelukkig reuze mee. Je betaalt ongeveer 30 Roemeense lei. Je kunt er ook voor kiezen om met de auto naar de Roemeense stad te reizen. Je moet dan wel rekening houden met een dag rijden. Vanaf Amsterdam kun je rekening houden met een reistijd van ongeveer 16 uur. Het is raadzaam om voldoende pauzes in te lassen. Eventueel kun je op de helft overnachten, zodat je de volgende dag weer fris verder kunt rijden naar bestemming.