Roemenië is relatief onbekend als vakantiebestemming. Het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Verken dit prachtige land, met de bewogen geschiedenis en de hartelijke bevolking. Bewonder schitterende burchten en kerken, imposante kastelen en kasteelruïnes, en beschilderde kloosterkerken die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Slenter door de nauwe straatjes van middeleeuwse steden, en bezoek de burcht van de beroemde vampier Dracula dat hoog op een rots ligt. Spookachtiger kan het bijna niet! Verder kunnen natuurliefhebbers hun hart ophalen in het hooggebergte de Karpaten in het noorden van het land. Als u een rondreis door dit mooie land maakt, zult u veel moois ontdekken. Sterker nog, u zult echt een pionier zijn, omdat hier nog niet veel westerlingen zijn geweest.

Vakantie Roemenië, Boekarest

Vakantie RoemeniëEen rondreis door Roemenië begint natuurlijk altijd in een heerlijk hotel in de buurt van Boekarest. In de hoofdstad kunt u het immense Parlementspaleis bezoeken. Dit is in de jaren 80 van de vorige eeuw gebouwd door de beruchte dictator Ceaușescu. Verder vindt u in de hoofdstad de indrukwekkende Russische kerk met de blinkende, uivormige koepels, en de prachtige Stavropoleos-kerk. U kunt alles op uw gemak bekijken, want deze stad is nog niet platgetreden door toeristen. Hoewel Boekarest een miljoenenstad is, vindt u buiten de stad al snel alleen nog maar landbouwgebieden, voormalige communistische dorpen en hoge bergen. Roemenië is een land vol contrasten.

Brasov

U kunt uw reis voorzetten richting de middeleeuwse stad Brasov, die zich nabij het zuidelijke deel van de Karpaten bevindt. In deze oude stad vindt u de gotische Zwarte Kerk. De kerk dankt zijn naam aan een heftige brand die hier in de 17e eeuw woedde. Deze kerk herbergt een aantal unieke Turkse tapijten. Vervolgens gaat het verder naar de mysterieuze stad Bran in Transsylvanië. Op een steile klif staat Kasteel Bran, een belangrijk historisch bouwwerk. In dit kasteel bevindt zich een museum dat is gewijd aan de legende van Graaf Dracula. Het museum trekt jaarlijks veel bezoekers. U kunt hier heerlijk griezelen!

Karpaten of ‘Transsylvanische Alpen’

Natuurlijk mogen ook de majestueuze Karpaten of ‘Transsylvanische Alpen’ niet in het reisprogramma ontbreken. Deze geheimzinnige regio inspireerde de schrijver Bram Stoker tot het schrijven van zijn griezelige roman Dracula. Het is hier nog steeds woest en onherbergzaam. In dit gebied kunt u beren en wolven tegen het lijf lopen. Rijd door de indrukwekkende Bicaz-kloof, waar de kalkstenen wanden soms wel 300 hoog zijn. Via de stad Gheorgheni komt u bij het meer het Lacu Roşu of ‘Rode Meer’. In deze prachtige omgeving bevindt zich een kuuroord. Op weg naar de kuuroorden Sovata en Prais passeert u diverse andere mooie berglandschappen, om vervolgens bij het kuuroord Bazna uit te komen. Onderweg kunt u een stop maken in Targa Mures, waar u het Paleis van Cultuur kunt bezichtigen. Dit is één van de grootste orthodoxe bouwwerken van Roemenië.

Vervolgens rijdt u via de aangegeven route naar de karakteristieke middeleeuwse vestingstad Medias. Hier vindt u de Sint-Marghareta-kerk met de ietwat schuine toren. Dit was in vroeger tijden een typisch Roemeens verdedigingswerk of weerkerk. Bij naderend gevaar konden de inwoners van de stad hier schuilen. U kunt de kerk bezoeken. Verder kunt u een tochtje met een paard en boerenwagen maken naar de weerkerk in Boian. Vlak bij Medias liggen de mooie plaatsen Biertan en Sighisoara, die u op uw reis zeker bezocht moet hebben. Biertan biedt bij voorbeeld schitterende muren en verdedigingstorens, en de mooiste kerk van Transsylvanië. Het is alsof u een ansichtkaart van Anton Pieck binnenstapt.

Handelsstad Sibiu

Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de middeleeuwse handelsstad Sibiu. Deze stad ligt dicht bij de Transsylvanische Alpen, en heeft qua stijl veel weg van de Oostenrijkse stad Wenen. Het beschikt over schitterende pleinen, prachtige koopmanshuizen en de imposante Lutherse kathedraal. Dan gaat het via Rasnov, waar u op een heuvel een burcht ziet liggen, naar Predeal met de 13e-eeuwse citadel.

Tot slot bezoeken we wederom de prachtige hoofdstad Boekarest, die qua allure vaak wordt vergeleken met Parijs. Geniet nog even na van alle indrukken, want uw reis zit er nu helaas echt op!