Bologna mag dan qua inwonersaantal een kleinere stad zijn, het biedt meer dan genoeg mogelijkheden voor een leuke dag/leuke dagen uit. De stad staat vooral bekend als culinaire hoofdstad van Italië, omdat er heerlijke gerechten en producten vandaan komen, maar de stad is zeker meer dan dat. Met een groot aantal torens, paleizen en prachtige musea is Bologna op zijn minst een erg bijzondere stad te noemen. De ‘must sees’ hebben we voor je uitgezocht!

De machtige torens Garisenda en Asinelli

Vakantie BolognaIn de middeleeuwen had Bologna ooit ruim 180 torens staan. Sommigen vaak als statussymbool, maar vele torens hadden ook een beschermende functie. De meeste torens staan er niet meer, maar er zijn er toch nog ruim 20 over. Garisenda en Asinelli zijn tegenwoordig nog de meest bekende en belangrijke torens in Bologna. Wetende dat de torens zijn gebouwd zonder machines, geeft het het geheel nog een hele andere sfeer. Wie het graag wilt kan de Asinelli toren beklimmen. Wie het graag wilt dus, want er moeten zo’n vijfhonderd treden worden beklommen om bovenop de toren terecht te komen. Hier krijg je dan wel een prachtig uitzicht over de stad voor terug. Ben je niet zo’n klimmer, dan is het bekijken van de twee torens het zeker al waard!

Piazza Magiore: Het belangrijkste plein van Bologna

Het Piazza Magiore een centraal gelegen plein en volgens de meeste mensen ook het mooiste plein van de stad. Het oudste gebouw – Palazzo del Podesta – is gelegen aan dit speciale plein. Dit gebouw werd rond 1200 al gebouwd en diende toen als verblijf en werkruimte voor het stadsbestuur. Maar dit is zeker niet het enige indrukwekkende gebouw aan het Piazza Magiore, want het plein is omringt door prachtige gebouwen en luxe paleizen. De meeste gebouwen zijn gebouwd in de veertiende en zestiende eeuw en hebben dus al een rijke geschiedenis.

Aan het Piazza Magiore grenst nog een ander speciaal plein: Het Piazza del Nettuno. Dit plein beschikt over een authentieke fontein en is in 1564 compleet gereorganiseerd. Het geeft wel aan dat ook dit plein over een redelijk rijke geschiedenis bevat. Het fijne hier aan is, dat het plein grenst aan het Piazza Magiore. Je hoeft dus niet ver te reizen, maar kunt dit plein – samen met de fontein – meteen even mee pakken.

Culinair genieten in de wijk Quadrilatero

Een moeilijk naam, maar zeker het bezoeken waard: De wijk Quadrilatero. Voor iedereen die graag culinair wilt eten of drinken is deze wijk er echt één die je niet mag overslaan. De oude markt vind je hier terug en deze is gevuld met de beste verse vissen, groentes, vlees en andere heerlijke producten. De markt is niet zomaar gevuld met kraampjes, maar bestaat echt uit losse winkelpanden, waarvan de producten worden verkocht. Dit geeft echt een unieke sfeer aan de markt zelf. Bovendien zijn er de zogenaamde osteria’s aanwezig, waar je zittend of staand kunt genieten van alle producten. Meer vakantie tips Italië? Meer tips en reiservaringen Italië vind je op de website van 27vakantiedagen.n..